KÆRE HVALPEKØBER

Når du køber hvalp hos os

Er du sikker på at kombinationen af han og tæve opfylder avlsrestriktionerne fra Dansk Stabyhoun Klub, Dansk Retriever Klub og Dansk Kennel Klub.
Hvalpene bliver stambogsført og registreret i Dansk Kennel Klub
Hvalpene er id-mærket med chip
Hvalpene har fået ormekur, 1. vaccination og er sundhedstjekket
Der medfølger sundhedsbog udarbejdet af dyrlæge 1 uge før hvalpen bliver 8 uger gammel
Der medfølger købskontrakt og hvalpevejledning
Der medfølger Essential hvalpefoder som hvalpen er kendt med.
Der medfølger fløjte magen til den, som hvalpen allerede har lært indkaldssignal med.

Før parring

Forud for en parring og hvalpefødsel ligger der 1-2 års planlægning i forsøget på at vælge den optimale avlshan og kombination. Der er mange overvejelser i spil lige fra ønsket om at nedbringe indavlsgraden i racen for at medvirke til at sikre racens sundhed på lang sigt, at undgå at parre hunde disponeret for genetiske sygdomme, robusthed i linjerne, brugs- og udstillingsresultater, samt at forholde sig til, hvordan andre hvalpe efter samme avlshan har udviklet sig mentalt og sportsligt.

De første uger i hvalpens liv

Vi lægger al vores kærlighed og alle vores kræfter i at opdrætte hvalpe, hvilket betyder at vi afsætter fuld tid i hvalpenes første 8 uger til at passe, pleje og socialisere dem. Vi laver små test af deres medfødte evner og personlighed for at kende hver enkelt hvalp indgående, så vi ved 7 ugers alderen kan fordele dem bedst muligt efter hvalpekøberens ønsker og erfaringer med hund, og hvalpene bor selvfølgelig i huset med os, hvor de vokser op som en del af flokken.
Når fødselstidspunktet nærmer sig, sættes hvalpekassen op i soveværelset, hvor der er ro til at hundemor kan pleje og passe sine små nye babyer i fred fra familiens øvrige hunde. De første 3 uger efter fødslen sover jeg sammen med den nybagte mor, så der er fuldt opsyn med både hendes og hvalpenes trivsel. Det er vigtigt at hun i denne periode ikke stresses af hensyn til diegivningen, og derfor modtager vi også først hvalpebesøg, når de små er blevet 3-4 uger gamle.
Herefter flyttes hvalpekassen ind i vores stue, hvor vi laver afgrænset hvalpeareal med udgang til indhegnet have. I fødekasse og hvalpeområde lægger vi engangs stiklagner og vaskbare vetbeds med høj sugeevne, der sikre, at der altid er tørt og god hygiejne i området. Hvalpene har meget tidligt fornemmelse for at besørge på lagnerne og med mulighed for også at komme ud mange gange dagligt, er de allerede langt i renlighedstræningen, når de afhentes i 8-ugers alderen.

Fløjtesignal & Socialisering

Når hvalpene er 3 uger gamle begynder de at få Royal Canin Starter Mousse tilsat lun modermælkserstatning. I løbet af en uges tid har de vænnet sig til fast føde og begynder at få opblødt økologisk tørfoder, der hen af vejen tilsættes okse- og vildtkød fra rådyr, fasaner, gæs og ænder samt fisk, frugt og bær. Jeg tilstræber, at hvalpene har smagt på mange forskellige råvarer, mens de bor hos os, fordi risikoen for foderallergi herved reduceres.

Når de skal fodres, bruger jeg et indkaldssignal - et fløjtesignal - som de meget hurtigt får indlært, hvormed de med sikkerhed kommer hver eneste gang jeg fløjter dette signal. Det betyder, at de faktisk har lært indkald allerede inden de flytter hjemmefra, og hvalpekøberne får selvfølgelig en enslydende fløjte med, så det er nemt at fortsætte indkaldstræningen med sin nye hvalp.

Hvalpene er genetisk set født med hver deres robusthed eller sensitivitet, men man ved i dag, at vi med tidlig socialisering kan præge hvalpene i positiv retning, så de bliver mest muligt hårdføre i deres voksenliv. Derfor bruger vi meget tid på, når hvalpene bliver ca 5-6 uger gamle at præsentere dem for forskellige indtryk og oplevelser. Jeg plejer at alliere mig med mine børns og egne venner, så vi har nogle ekstra hænder og tager hvalpene med på gå-tur i Sæby, til havnen og på stranden mv., hvor vi altid møder mange børn og voksne, der gerne vil hilse og snakke med hvalpene til glæde for både dem og os.
Samtidig bor vi ca. 1,5 km. i luftlinje fra en skydebane, hvor der trænes hver onsdag og lørdag, og her sørger jeg selvfølgelig for at vores hvalpe er udendørs, så de har hørt skud på afstand i trygge rammer. Derfor vil de også være vant til lyden at skud, når de flytter hjemmefra, men lydtræning er selvfølgelig noget der skal fortsættes og bygges forsvarligt op.

Musikterapi & "Alene-hjemme"

Jeg er til dagligt selvstændig psykoterapeut og arbejder bl.a med musikterapi. Der forskes i de her år meget i, hvordan musik påvirker hjernen, sænker puls og blodtryk, øger dopaminniveau og koncentrationsevne mv. alt sammen med gavnlig effekt for mennesker og dyr. Det er mange år siden landmændene begyndte at spille klassisk musik i deres kostalde, fordi det øgede mælkeproduktionen.
Jeg har sammensat et musikprogram, som jeg bruger allerede fra hvalpene fødes. Når de ligger hos deres mor og dier eller sover trygt, sætter jeg musikprogrammet med beroligende klassisk musik på, og inden de vågner op og bliver aktive igen, nedtoner jeg musikken. Det har den virkning, at hvalpene når de fremadrettet hører pågældende musik, ubevidst husker tilbage på en tryg og positiv stemning.
Mine hvalpekøbere får en musikliste med fra mig, og tidligere hvalpekøbere har erfaring med, at når de spiller den pågældende musik, falder hvalpene nærmest øjeblikkeligt i søvn. Det kan derfor være en god støtte i arbejdet med alene-hjemme-træning i den nye familie.

Det er en god ide at have planlagt mindst en uges ferie i forbindelse med, at man får hund. En 8-ugers hvalp er stadig en lille baby, der i starten vil være ked af at være taget væk fra dens mor, søskende og trygge rammer, og I er dens nye flok. Der skal være god tid til at smide sig på gulvet med hvalpen, til at lege, nusse og beundre men også til at påbegynde alene-hjemme-træning.
Jeg anbefaler, at hvalpen i starten enten sover i en kurv ved siden af jeres seng, eller at I lægger jer på en madras sammen med hvalpen i det rum, hvor den skal sove de første uger, til den føler sig hjemme.
Ingen hundemor ville lade sin hvalp ligge alene!

Rigtigt valg af hundehvalp

Det er vigtigt, at der er et godt match mellem hvalp og den nye hvalpefamilie, så hver enkelt hundehvalp kommer til det hjem, hvor den passer bedst ind. Hermed øges chancen for succes i samlivet med sin nye hund, hvilket er ønskeligt for både hvalpekøberen - og for hvalpen.
Der er mange hensyn og overvejelser i den sammenhæng: nogle ønsker sig en hund til jagt, andre til udstilling, nogle vil træne agility, rally eller nosework mens hvalpen hos andre primært skal være familiehund med nogle gode gåture og almen hvalpetræning. Hvalpekøberens forudsætninger for at anskaffe sig en hund er også forskellig. Nogle er erfarne hundeejere mens andre er førstegangshundeejere, nogle bor i lejlighed i København andre på landet, nogle har små børn mens andre er gået på pension. På samme måde har hver enkelt hund, deres egen unikke personlighed - den kan være dominerende/blid, fremme i skoene eller mere afventende, have højt eller lavt energiniveau osv.
Mens hvalpen vokser op hos os, laver jeg forskellige små test i fht.:

- evne til at bære, apportering
- anlæg for stand
- evne til at følge et blodspor
- reaktion på visuelle og auditive indtryk
- evne til at afreagere

Udfra grundige overvejelser om alle disse forhold og med udgangspunkt i hver families ønsker og erfaring og med mit kendskab til hver enkelt hvalp, fordeler jeg hvalpekuldet, når de er 7 uger gamle. Jeg lægger selvfølgelig også mærke til, når hvalpekøberen er på besøg, om der er en speciel kemi mellem dem og en hvalp, men helt overordnet fordeler jeg aldrig hvalpe alene udfra hvalpens pletter og udseende, da det er mit ønske og målsætning at gøre mit ypperste for at sikre høj livskvalitet for de hvalpe, vi opdrætter.

Forventninger til hvalpekøbere

For at sikre at du og din familie, får en god oplevelse med at købe hund og et positivt liv med jeres nye familiemedlem, er det vigtigt at I har sat jer grundigt ind i racen Stabyhoun/Flatcoated Retriever. Vi anbefaler at I på Dansk Kennel Klubs side "Køb hund" er opsøgende i fht. rigtigt valg af race, ligesom det kan være en fordel af have læst specifik litteratur om pågældende race. (Der ligger relevante links her på siden under fanerne "Flatcoated Retriever" & "Stabyhouns").
Det er også en god ide at tage på besøg hos ejere af den race I påtænker, da det altid giver et bedre indblik i racen at møde den "live" i fth. at læse om den, ligesom det giver jer mulighed for at stille detaljerede spørgsmål omkring dens styrker og svagheder hos erfarne hundeejere.
Det kan være en ide at besøge flere opdrættere for at få et bredt indtryk af forskellige linjer, da opdrættere også har forskellige præferencer og målsætninger for deres opdræt.